Autoritatea Națională Fitosanitară pe cale de dispariţie

O inițiativă legislativă depusă în Senat, prevede trecerea unităților fitosanitare din județe în subordinea Direcțiilor pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală. Unii sindicalişti declară că asta va duce la desființarea Autorității Naționale Fitosanitare şi se încalcă două directive europene. Momentan ANF funcționează ca autoritate ca urmare a unor reglementări europene, Directiva 2000/29/CE și Directiva 2009/128/CE, care prevăd un cadru unitar în domeniul fitosanitar. Deci se va trece administrativ la DADR. Acest proiect vizează unitățile din 41 de județe, în jur de 367 de persoane, din cele 437 câte are acum autoritatea. Unitățile Fitosanitare asigură sănătatea plantelor, controlul utilizării pesticidelor și are sarcina luării măsurilor de protecție împotriva introducerii organismelor dăunătoare plantelor, la fel cum Direcțiile Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor asigură sănătatea animală și a produselor de origine animală.

Sindicaliștii din domeniu nu doresc o astfel de reorganizare a Autorității Naționale Fitosanitare, care va duce în final la dispariția acestei autorități şi sunt hotărâți să apeleze la toate formele de protest sindical.

Lasă un răspuns / comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicatăCâmpurile marcate sunt obligatorii *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Navighează sus