ASTĂZI CREŞTINII ORTODOCŞI ÎL PRĂZNUIESC PE SFÂNTUL NICOLAE

ASTĂZI CREŞTINII ORTODOCŞI ÎL PRĂZNUIESC PE SFÂNTUL NICOLAE

Sfântul Nicolae, unul dintre cei mai populari sfinţi din calendar, este prăznuit la 6 decembrie.De origine grecească (Nikolaos), numele este format din două cuvinte: nike, „victorie“ (de la nikao, „a invinge“), si laos, „popor“, putându-se tălmaci prin „obşteasca biruinţă“. Ştim că Sfântul Nicolae s-a născut în anul 270, în provincia Lichia, oraşul Patara (Turcia), din părinţi creştini Teofan şi Nona. Părinţii lui s-au stins destul de devreme, ei au fost oameni cu o stare materială bună şi după moartea lor, acesta a început să risipească duhovniceşte averea moştenită de la părinţi.

Prin viaţa sa curată din cetatea în care trăia, credincioşii l-au îndemnat si l-au rugat să le fie păstor duhovnicesc, încât în cele din urmă ajunge episcop în cetatea Mira Lichiei, aşezată în sud-estul Turciei de astăzi. O prigoană foarte puternică împotriva creştinilor organizată de împăratul roman din din acea vreme, duce la întemniţarea Sfântului Nicolae, care a stat în închisoare, în umilinţă, până după anul 313, când Sfântul Constantin cel Mare a dat libertate creştinismului. Eliberat din temniţă, se întoarce la credincioşii pe care îi păstorea şi-i conducea pe cărarea mântuirii şi se-ntoarce să slujească la sfântul altar.

 

Lasă un răspuns / comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicatăCâmpurile marcate sunt obligatorii *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Navighează sus