Asistenți medicali pregătiți după standarde europene

Asistenți medicali pregătiți după standarde europene

Centrul Europe Direct Botoșani a fost invitat la o întâlnire prilejuită de absolvirea unei noi promoții de asistenți medicali la Centrul de Studii ”Ștefan cel Mare și Sfânt” Botoșani.

Potrivit doamnei directoare, profesor Elena David, deviza unității este:  ”Școlarizare la standarde europene”. O deviză care, după cum am constatat la fața locului, este respectată.

Unitatea școlară are dotări care, după afirmația gazelor, se regăsesc mai greu la o unitate similară din sistemul de învățământ public: salon cu paturi, aparate funcționale  de monitorizare a stării pacienților, kit de resuscitare, un laborator farmaceutic bine dotat, o bibliotecă impunătoare, diverse manechine pentru aplicații practice. O parte din dotări se datorează parteneriatului cu unități medicale din Europa.

Indicele de promovabilitate al promoției 2019 de absolvenți ai școli postliceale de asistenți medicali (îndrumătoare, d-na asistent medical generalist Mariana Rotaru), este de sută la sută iar 21 dintre absolvenți au media generală 10. Mulți dintre ei reușesc să se angajeze la spitalele din Botoșani: ”Mavromati”, secția de Psihiatrie, pediatrie sau în teritoriu, de exemplu în zona Săveni. Alții încearcă și își găsesc de lucru în străinătate:  Marea Britanie de exemplu iar de curând Germania (unde e criteriile de recrutare sunt destul de severe). Pentru a facilita accesul pe piața muncii din Germania a apărut parteneriatul cu grupul de consultanță Makro Micro GmbH care asigură pregătirea lingvistică precum și pregătirea documentelor – în mod gratuit.

În aceste condiții, am întrebat oficialii școlii, (director, prof. Elena David, prof. Camelia Stanciu, director adjunct), dacă nu există cumva pericolul ca forță de muncă de specialitate pregătită pentru domeniul medical și de care este mare nevoie să fie absorbită, ”sustrasă” de piața muncii străine. În niciun caz, mi s-a răspuns, pentru că cei mai mulți dintre absolvenți rămân să muncească în România și chiar în județul Botoșani, uneori la unitățile medicale unde au făcut stagiul de practică. Una dintre absolvente, Adreiță Anișoara Brândușa,  care a lucrat mai mulți ani în străinătate, spune că dorește să își exercite profesia numai în România.

La inițiativa Centrului Europe direct Botoșani au avut loc și câteva exerciții pe manechine dar și cu ajutorul unui voluntar în persoana reprezentantului Centrului Europe Direct Botoșani.

În cursul exercițiilor, la sugestia Centrului Europe Direct Botoșani, au fost atinse explicit  și câteva probleme extrem de actuale în spațiul public românesc precum: apelarea numărului European de Urgență 112, amplasarea corectă a unui stativ pentru perfuzii, acordarea primului ajutor pentru persoană aflată în stare de necesitate.

 

 

Foto + video:

https://photos.app.goo.gl/KZ4Vg2vacuonPpkt7

 

Radu Cajvaneanu

Vicepresedinte executiv

Asociatia pentru Protectia Consumatorilor (APC) Botosani
coordonator
Centrul EUROPE DIRECT Botosani 
Pietonalul Transilvaniei nr. 2 (Piata Centrala ) Botosani
Tel/fax.: F: 0040 231 51 73 43 
(orele 09,00 -13,00; 16,00 – 18,00)

 

Canal video +6 milioane vizualizari
1500  vizualizari zilnic!

Lasă un răspuns / comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicatăCâmpurile marcate sunt obligatorii *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Navighează sus