Anul 2016- an electoral cu mari deziluzii la Botoșani

De două ori vor fi chemați românii la urne în acest an. Prima dată, la începutul lunii iunie, pentru a vota aleșii locali, iar a doua oară, în toamnă, pentru alegerile parlamentare.

După o perioadă de frământări specifice, partidele au început să facă publice listele cu candidaţii pentru primării.Dacă v-aţi fi aşteptat la o minune, după revoltele care au precedat evenimentul Colectiv, iată că ea nu s-a produs.

Partidele noastre -unele, dovedite a fi veritabile structuri de tip mafiot – au decis, parcă vorbite între ele, să meargă pe vechii aspiranți la fotoliile de primari – majoritatea acestora fiind acum în funcție. Că mulți dintre aceștia au în spate dosare penale sau sunt sub anchete DNA, nu e nici o problemă. Deși conducerile celor două mari partide, e vorba de PSD și PNL, au declarat că îi vor scoate pe toți penalii de pe liste, de la spus la făcut e cale lungă. Pentru că mai toţi liderii politici au în spate unul sau mai multe dosare penale.

Societatea civilă este într-atât de scârbită de politicienii noștri, încât nici nu-i mai bagă în seamă, darmite să le mai acorde credibilitate. Soluția ar fi candidații independenți. Dar cine se încumetă să se bată cu sistemul și să candideze de unul singur, mizând numai pe nemulțumirea generală? Foarte puțini!

Un exemplu lăudabil este la noi, la Botoșani, primarul comunei Pomârla, Dumitru Chelaru, un gospodar de excepție, mâncat până în măduva oaselor de liderii politici care și l-au asumat în partid, dar nu l-au sprijinit în proiectele sale. Omul a anunțat că dorește să candideze independent, mizând pe notorietatea sa și pe ceea ce a făcut pentru comunitatea locală și are toate șansele de partea sa să mai prindă un mandat. De ce nu recurg la acest gest și alți primari din județ, cu două,trei, patru sau chiar cinci mandate la activ? Domniile lor preferă să se înroleze vremelnic într-un partid care este la guvernare, pentru a fi sprijiniți cu fonduri. Nu vor să-și complice mandatele cu emoții inutile.

În ceea ce priveşte viitorul Consiliu Judeţean şi aici lucrurile sunt clare. Conform legii privind alegerile, şefi acestuia vor fi aleşi prin votul consilierilor. Prin urmare, e clar că banul va fi cel care va hotărî componenţa viitorului executiv.

Şi la alegerile parlamentare din toamnă situația e previzibilă. O să descoperim pe liste, din nou, aceeași oameni care ne-au dezamăgit prin prestaţia lor lamentabilă în Parlamentul ţării. Eventualele cosmetizări la care vor apela unele partide, în cel mai fericit caz vor aduce în față copiii, rudele sau apropiați ai liderilor acestora și nicidecum oameni noi. O candidatură independentă pentru forul legislativ al ţării, cel puţin la Botoşani, nu are nici o şansă, nici acum, nici în următoarele două-trei legislaturi. Structura şi mentalitatea electoratului nostru se va schimba numai prin căi naturale.

Prin urmare, să nu ne facem iluzii că în 2016 ceva spectaculos se va întâmpla la Botoşani.

 

Vasile TIMOFCIUC

Lasă un răspuns / comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicatăCâmpurile marcate sunt obligatorii *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Navighează sus