Activitatea GNM – CJ Botoșani în perioada 01.01-2018-31.10.2018

În perioada 01.01-2018-31.10.2018, Comisariatul Județean Botoșani al Gărzii Naţionale de Mediu a efectuat un număr total de 434 inspecţii, dintre care 135 inspecţii planificate, conform planului anual de inspecții şi 299 inspecţii neplanificate.

Controalele efectuate au acoperit majoritatea tipurilor de acțiuni de inspecție și control prevăzute de HG nr. 1005/2012privind organizarea și funcționarea Gărzii Naționale de Mediu.

În cadrul inspecţiilor neplanificate, au fost efectuate:

- 63 controale în urma sesizărilor,

- 34 controale cu alte autorităţi, în urma protocoalelor încheiate în acest sens cu instituţii la nivel județean(30 pentru verificarea salubrizării cursurilor mari de apă, realizării și întreținerii șanturilor și rigolelor, pentru asigurarea secțiunilor de scurgere a apelor mari și 3 controale pentru verificarea respectării prevederilor legale privind deșeurile medicale rezultate din activitatile unităților sanitare și 1 controlprivind respectarea legislației specifice organismelor modificate genetic (OMG).

- 146 controale dispuse de Comisariatul General al Gărzii Naționale de Mediu pentru verificarea:            – depozitelor de deșeuri municipale (2 depozite neconforme închise, 2 depozite neconforme cu activitate sistată și 1 depozit ecologic),             – zonelor de picnic în perioada Sărbătorilor Pascale și a celor prilejuite de Ziua Muncii-1 Mai,             – respectării Ordinului comun al MADR și MM nr. 8/174/2018 privind stabilirea perioadelor și zonelor de prohibiție a pescuitului, precum și a zonelor de protecție a resurselor acvatice vii în anul 2018. S-au efectuat controale în echipă mixtă, cu reprezentanți ai Inspectoratului de Jandarmi Județean Botoșani și reprezentanți ai Serviciul Teritorial al Poliției de Frontieră Botoșani,în perioada 11.05-04.06.2018. Cele 3 acțiuni de verificare a măsurilor de prohibiție s-au desfășurat pe râul Siret și pe râul Prut, pentru neconformitățile constatate Inspectoratul de Jandarmi Județean Botoșani aplicând un numar de 16 sancțiuni, din care 6 avertismente, 10 amenzi contravenționale, iar Serviciul Teritorial al Poliției de Frontiera Botoșani a deschis 2 dosare penale.

- stării de salubritate a localităților, cursurilor de apă și a căilor de comunicații (80 de controale). Au fost verificate toate cele 78 de Unitați Administrative Teritoriale de la nivelul Județului Botoșani, sectoare de drumuri județene și sectoare de drumuri naționale, în ceea ce privește:

-        asigurarea serviciului public de salubritate a localitaților, respectiv existența contractelor cu operatorii de salubritate;

-        verificarea sistemului de colectare separată a deșeurilor;

-        verificarea depunerii la termen a declarațiilor anuale la Administrația Fondului pentru Mediu;

-        aspecte privind implementarea Directivei 91/271/CEE privind epurarea apelor uzate urbane la aglomerarile urbane cu 2000-10000 locuitori echivalenți, la care s-au adăugat cerințele impuse prin Ordinul de Prefect nr.76/14.03.2018 privind Luna Curățeniei.

Pentru toate neconformitățile constatate s-au dispus măsuri corective, cu termene realiste, în vederea remedierii acestora, în cazul nerespectării măsurilor dispuse urmând să fie aplicate sancțiunile contravenționale prevăzute de legislația specifică.

- 37 controale de verificare a respectării măsurilor din actele de reglementare (25 pentru verificarea proiectelor depuse spre finanțare sau finanțate deja prin Programul National de Dezvoltare Rurala 2014-2020, Garda Națională de Mediu contribuind astfel la mecanismul de absorbție a fondurilor europene);

- 6 controle de verificare a realizării măsurilor stabilite anterior,

- 12 controale în urma autosesizării,

În cadrul inspecţiilor planificate, au fost efectuate:

-      1 control la instalații care se supun prevederilor Directivei SEVESO,

-      98 controale la operatorii economici cuprinși în Planul anual de inspecții, aprobat pentru anul 2018

-      36 de inspecții tematice planificate:

-Verificarea privind conformarea microhidrocentralelor (MHC) – 4 inspecții

-Verificarea operatorilor economici care desfasoara activitatea de extracția pietrei ornamentale și extractia pietrișului și a nisipului – 12 inspecții, termen finalizare tematic 27.11.2018

-Verificarea administratorilor/custozilor ariilor naturale protejate de interes naţional şi ariilor naturale protejate de interes comunitar, identificarea construcţiilor ilegale temporare sau permanente (drumuri, cabane, pontoane) , verificarea activităţilor desfăşurate pe suprafaţa ariilor protejate. Verificarea activităţilor de recoltare şi/sau achiziţie şi/sau comercializare a fructelor de pădure în arii protejate sau în vecinătatea acestora, în conformitate cu prevederile Ordinului nr.410/2008. -17 inspecții

- verificarea respectării prevederilor Regulamentului 1907/2006 (REACH) și Regulamentului 1272/2008 (CLP) – 3 inspecții;

Principalele neconformităţi constatate în urma controalelor efectuate în perioada menţionată au fost:

- nedepunerea în termen a declarațiilor la Administrația Fondului de Mediu pentru cantitățile de deșeuri depozitate, aferente anului 2017;

- lipsa actelor de reglementare și neasigurarea notificării modifocării condițiilor ce au stat la baza actelor de reglementare;

- refuzul de a permite accesul efectuării controlului pe amplasament;

- nerespectarea prevederilor legale privind ambalarea și etichetarea deșeurilor medicale periculoase.

- neasigurarea eliminării în totalitate a deşeurilor care le sunt încredinţate.

Au fost aplicate 33 sancțiuni, din care 12 au fost avertismente și 21 amenzi contravenţionale, în valoare totală de 216.500 lei; 6 amenzi contravenționale au fost achitate, 5 amenzi contravenționale sunt contestate, 8 amenzi contravenționale sunt trimise în debit către Administrația Fiscală, 3 amenzi contravenționale sunt în termen.

Cele mai mari sancţiuni aplicate de comisarii GNM – CJ Botoșani au fost în valoare de:

- 60.000 lei pentru un operator economic care nu a solicitat obținerea actului de reglementare în vederea realizării unei noi investiții,

-50.000 lei lei pentru un operator economic care nu a notificat autoritatea competentă pentru protecția mediului cu privire la modificările condițiilor care au stat la baza emiterii Autorizației de Mediu, înainte de realizarea modificării;

-40.000 lei pentru o unitate spitalicească care nu a asigurat ambalarea și etichetarea conform prevederilor legale a deșeurilor medicale periculoase.

Inspecţiile realizate au avut ca prioritate efectuarea controalelor planificate, a controalelor dispuse de Comisariatul General al Gărzii Naționale de Mediu și verificarea reclamaţiilor înregistrate la Comisariatul Județean Botoșani.

Până la 31.10.2018 au fost înregistrate un numar de 95 sesizari, din care: 63 soluționate în termenul legal prevazut de OG 27/2002, 27 redirecționate în termenul legal către alte instituții, 4 clasate în conformitate cu prevederile art.7 și art.10, iar 1 este în termen de soluționare.

Reclamațiile înregistrate au semnalat aspecte privind încălcări ale legislației de mediu în diferite domenii de activitate, vizînd atât peroane fizice cât și juridice. Petițiile au semnalat în general, fapte privind depozitări necontrolate de deșeuri, abandonari de deșeuri în locuri nepermise, amplasarea punctelor de precolectare în apropierea locuințelor, neridicarea deșeurilor menajere de la punctele de precolectare, deversări de ape uzate și nefuncționarea rețelelor de canalizare, disconfort olfactiv, distrugere de spații verzi, tăieri ilegale de arbori.

Toate petițiile înregistrate la Comisariatul Județean Botoșani al Gărzii Naționale de Mediu au fost soluționate în termenul legal prevazut de Ordonanța 27/2002 privind regimul de soluționare al petițiilor.

Au fost realizate activitați de informare și educație de mediu în unitățile școlare din județ, iar în Luna Pădurii comisarii au participat activ în campanii de plantare puieți forestieri organizate de/cu spijinul Direcției Silvice Botoșani.

Ca membri ai Comitetul Județean de lucru la nivelul județului Botoșani am asigurat colaborarea/relaționarea cu coordonatorul județean al proiectului Let’s Do it, România! am realizat întâlniri, am coordonat și monitorizat activitățile acestei campanii, care a situat județul Botoșani pe locul 2 ca număr de voluntari participanți.

Pentru marcarea, în mod simbolic, a aniversării Centenarului Marii Uniri de la 1918 Garda Națională de Mediu și Romsilva, la nivel național, în baza Protocolului încheiat, au demarat campania 100 pentru 100. În acest sens Comisariatul Județean Botoșani și Direcția Silvică Botoșani urmează să planteze 100 de arbori în parcul comunal Stăuceni. La acțiune vor fi invitați reprezentanți ai instituțiilor publice, ai societății civile și totodată elevi din comuna Stăuceni.

COMISAR ŞEF

Cristina-Ionela KASHYAP

Lasă un răspuns / comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicatăCâmpurile marcate sunt obligatorii *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Navighează sus