ACŢIUNI ÎN SISTEM INTEGRAT ÎN JUDEŢELE LIMITROFE FRONTIEREI CU STATELE NON-UE

În perioada 16 – 19 iulie, Poliţia Română a intensificat activitățile de prevenire și combatere a activităților ilicite, pe raza județelor limitrofe frontierei cu statele non-UE.

Activitățile, desfășurate ca urmare a dispoziției șefului Poliției Române, au urmărit asigurarea unui climat de ordine și siguranță publică, respectarea regulilor de circulație, dar și combaterea infracțiunilor de contrabandă.

 Structurile de poliție din cadrul I.P.J. Botoşani au fost îndrumate și sprijinite de ofițeri specialiști din cadrul direcțiilor centrale din Inspectoratul General al Poliției Române.

În judeţ, în urma celor 63 de acţiuni desfăşurate, la care au participat în medie, zilnic, peste 350 de poliţişti, au fost constatate 61 de infracţiuni, dintre care 22 de natură judiciară, 16 economico-financiare, 13 la regimul circulaţiei rutiere şi 10 alte fapte.

31 infracţiuni au fost constatate în flagrant.

Polițiștii au efectuat şi 457 de controale la unităţi comerciale.

De asemenea, au fost depistate 4 persoane urmărite în temeiul legii.

Poliţiştii rutieri au instituit 147 de filtre, iar în urma verificărilor efectuate a fost dispusă măsura complementară a suspendării dreptului de a conduce, în cazul a 43 de conducători auto şi au fost retrase certificatele de înmatriculare a 29 autovehicule.

Pentru abaterile de natură contravenţională constatate, poliţiştii au aplicat 1.290 de sancţiuni, în valoare totală de peste 552.200 lei.

Dintre acestea, 87 au fost aplicate pentru nerespectarea normelor privind ordinea şi liniştea publică prevăzute de Legea nr. 61/1991, 358 la Legea nr. 12/1990 pentru protejarea populaţiei împotriva unor activităţi comerciale ilicite iar alte 63 de sancţiuni au fost aplicate pentru abateri prevăzute de alte acte normative.
Cele mai multe sancţiuni, respectiv 782, au fost aplicate de poliţişti pentru nerespectarea prevederilor O.U.G. nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, 14 dintre acestea fiind pentru consum de alcool şi 337 pentru viteză excesivă.

Valoarea bunurilor confiscate este de peste 110.200 lei.

Exemple:

La data de 18.07.2014, a fost depistat un bărbat de 47 de ani, din municipiul Botoşani, în timp ce purta asupra sa, fără drept, o armă neletală din categoria celor supuse autorizării (pistol cu gaze) pentru care avea doar drept de deţinere la domiciliu.

Au fost întocmite acte procedurale sub aspectul săvârşirii infracţiunii de nerespectare a regimului armelor şi muniţiilor. Arma a fost ridicată în vederea continuării cercetărilor. Asupra bărbatului nu au fost găsite elemente de muniţie.

 

 

La data de 18.07.2014, cu prilejul unei percheziţii efectuate la locuinţa unui bărbat de 38 ani, din localitatea Vorniceni, judeţul Botoşani, poliţiştii au identificat cantitatea de 2.020 ţigarete (101 pachete) de diferite mărci, de provenienţă republica Moldova şi Ucraina despre care acesta cunoştea că provin din activităţi de contrabandă, precum şi peste 30 litri lichid alcoolizat, ambalat în PET-uri care nu prezentau elemente de identificare, neavând aplicate etichete sau marcaje fiscale. Totodată, la domiciliul bărbatului au fost identificate, ascunse în podul locuinţei, 407 crotalii pentru ovine şi 8 crotalii pentru bovine, toate elementele fiind noi şi nefolosite.

Acestea au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor, cu sprijinul D.S.V.S.A. Botoşani.

Astfel, din primele verificări efectuate, a rezultat că, prin încălcarea Normelor ANSVSA, toate cele 415 crotalii au fost înregistrate în perioada 2009 – 2014 în Sistemul Naţional de Identificare şi Înregistrare a Animalelor.

Atât în baza acestor înregistrări cât şi a unor declaraţii neconforme cu realitatea au fost solicitate şi obţinute de la APIA – Centrul Judeţean Botoşani subvenţii pentru creşterea animalelor, prejudiciul cauzat în acest fel bugetului statului urmând a fi stabilit ulterior.

În cauză, poliţiştii Serviciului de Investigare a Fraudelor – IPJ Botoşani s-au sesizat din oficiu şi efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de abuz în serviciu, înşelăciune, fals şi uz de fals.

 

Comunicat de presă  IPJ Boto;ani

 

 

 

 

Lasă un răspuns / comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicatăCâmpurile marcate sunt obligatorii *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Navighează sus