Acad. Mihai CIUCĂ – Săvineanul care a eradicat alături de prof. Ion Cantacuzino, holera și malaria din țara noastră

Academicianul Mihai Ciucă s-a bnăscut la 18 august 1883, în orașul Săveni, județul Botoșani și a decedat la data de 20 februarie 1969 în București.

S-a impus ca un remarcabil un om de știință, cercetător și profesor în domeniul bacteriologiei, a bolilor infecțioase și a vaccinurilor, fiind ales membru al Academiei Române.

Fiu al unor institutori din Săveni, județul Botoșani, Mihai Ciucă a urmat liceul la Botoșani și Iași (Liceul Costache Negruzzi din Iași), apoi Facultatea de Medicină la București absolvită în 1907. Specializarea în domeniul bacteriologiei, igienei și bolilor infecțioase a făcut-o în cadrul institutelor conduse de Victor Babeș și Ioan Cantacuzino din București.

Din 1905 lucrează benevol în Laboratorul de Medicină Experimentală. Perioada 1907 – 1912 o petrece lucrând ca preparator în același laborator și ca medic la Spitalul Militar. Începe să facă diverse experimente singur sau în colaborare cu diverși cercetători în imunologie sau clinica bolilor infecțioase, cu referire în special la infecțiile streptococice și tetanice. Mihai Ciucă este numit șef de secție în Institutul „Dr. I. Cantacuzino”, în anul 1921, după ce se întoarce de la studii realizate în Franța la „Institutul Pasteur Paris” și la Bruxelles, la „Institutul Pasteur Bruxelles”.

Profesorul Ion Cantacuzino îl recomandă în 1922 pentru a fi profesor de igienă la Facultatea de Medicină din Iași, unde va sta timp de 12 ani. Ciucă participă împreună cu profesorul Ion Catacuzino la luarea și aplicare măsurilor de combatere a holerei.

În perioada 1934-1962 a fost profesor de bacteriologie la Facultatea de Medicină din București, și numit subdirector al Institutului „Dr. I. Cantacuzino”, desfășurând, în paralel, o intensă activitate la Institutul de Seruri și Vaccinuri.

Din 1938 este membru al Academiei Române, al multor academii și societăți științifice străine, secretar general al Comisiei Internaționale de Malarie de pe lângă Liga Națiunilor (1928 – 1938).

Perioada 1952 – 1963 o petrece la cârma catedrei de specializare și perfecționare a medicilor microbiologi (a alcătuit primele planuri, programe, metodologii și cursuri). Aportul științific al lui Mihai Ciucă acoperă o arie foarte vastă. Astfel, pornind de la studiile sale asupra malariei, a fost un pionier al tratamentului prin infectarea malarică al paraliziei generale progresive.

Printre „dușmanii” săi s-au numărat tifosul exantematic, difteria, scarlatina, tuberculoza, diferite boli tropicale la a căror cunoaștere și combatere a participat hotărâtor.

Realizări științifice și medicale

Numele profesorului Mihai Ciucă este legat de:

 • primele vaccinări cu vaccin antiholeric;

 • eradicarea malariei în România și utilizarea acestei experiente pentru misiunile internaționale îndeplinite din însărcinarea Ligii Națiunilor și, după al Doilea Război Mondial, a Organizației Mondiale a Sănătății de pe lângă ONU. Pentru toate aceste realizari a fost distins cu premiul Fundației Darling la ședința festivă a celei de a 19-a Adunări Mondiale a OMS din 12 mai 1966 la Geneva

 • tratamentul prin impaludare al sifilisului nervos și organizarea primului centru de malarioterapie;

 • cercetări privind biologia bacteriofagilor care au dus la descoperirea, în 1920 împreună cu Jules Bordet, a fenomenului de lizogenie;

 • organizarea Centrului Național de Referință pentru bacteriofagi la București.

A participat, în 1919, la Conferința de Pace de la Paris unde a susținut idealul Marii Uniri.

Profesorul Ciucă a participat la campaniile din al Doilea Război Balcanic (1913) și Primul Război Mondial (1916-1918) și a fost avansat până la gradul de colonel de rezervă. A fost decorat cu următoarele ordine și medalii române, franceze și bulgare:

 • Ro1ocr.gif Ordinul Coroana României cu spade în grad de ofițer;

 • ON SR.jpg Ordinul Steaua României în grad de ofițer;

 • O VMi.jpg Ordinul Virtutea Militară;

 • O MSa.jpg Ordinul Meritul Sanitar;

 • Ribbon Crucea Barbatie si credinta.png Medalia pentru bărbăție și credință;

 • Legion Honneur Chevalier ribbon.svg Legiunea de onoare (Franța);

 • Croix de Guerre 1914-1918 ribbon.svg Croix de guerre⁠(fr) (Franța);

 • Bg1ocm.png Ordinul Meritul civil⁠(it) (Bulgaria).

Lasă un răspuns / comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicatăCâmpurile marcate sunt obligatorii *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Navighează sus