A crescut rata anuală a inflației

Eurostat arată că rata anuală a inflației în zona euro s-a menținut la 1,5% în septembrie, în timp ce în Uniunea Europeană a crescut ușor până la 1,8%, de la 1,7% în august, prețurile de consum din România urcând de la 0,6% în august la 1,3% în în septembrie. Conform acestor estimări, inflația în zona euro se îndepărtează de obiectivul țintă al Băncii Centrale Europene, care vrea să mențină creșterea prețurilor în apropiere de 2%, nivel considerat benefic pentru activitatea economică. Cele mai mari rate anuale ale inflației din UE au fost înregistrate luna trecută în Lituania (4,6%), Estonia (3,9%) și Letonia (3%), iar cele mai scăzute în Cipru (0,1%), Irlanda (0,2%) și Finlanda (0,8%). Comparativ cu august 2016, inflația anuală a scăzut în nouă state membre UE, a rămas stabilă în șapte și a crescut în 11 țări (inclusiv România).

În cazul zonei euro, cel mai semnificativ impact asupra creșterii anuale a prețurilor l-au avut în septembrie combustibilii pentru transport (0,20 puncte procentuale), restaurantele și cafenelele (0,15 puncte procentuale) și tutunul (0,10 puncte procentuale).

De cealaltă parte, cel mai semnificativ impact asupra inflației a venit din partea protecției sociale (minus 0,05 puncte procentuale), telecomunicații (minus 0,04 puncte procentuale) și legume (minus 0,02 puncte procentuale).

Lasă un răspuns / comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicatăCâmpurile marcate sunt obligatorii *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Navighează sus