29 octombrie – Ziua Mondială a Psoriazisului

Începând din 2004, Ziua Mondială a Psoriazisului, se serbează pe 29 octombrie. Inițiativa aparține Federației Internaționale a Asociațiilor Psoriazis (IFPA) și a fost instituită din dorința de a informa publicul larg privind manifestările și complicațiile presupuse de psoriazis și de a încuraja autoritățile și organizațiile abilitate să ia în serios afecțiunea și să sprijine corespunzător bolnavii.

Ziua Mondială a Psoriazisului militează pentru conștientizare, acces necondiționat la tratament, înțelegere din partea societății și unitate din partea celor care suferă de această boală.

Scopul este creșterea gradului de conștientizare a acestei boli, dar și informarea populației prin demontarea mitului conform căruia această boală ar fi contagioasă. De asemenea, se dorește facilitarea accesului la tratament pentru toți pacienții, dar și crearea unei comunitățiunite a psoriazisului.

Peste 125 de milioane de persoane din toată lumea suferă de psoriazis. Societatea Română de Dermatologie, citată de Agerpress, declară faptul că în țara noastră numărul bolnavilor este de aproximativ 400.000 , cel puțin în mod oficial, deși numărul real ar putea fi mult mai mare.

Psoriazisul este o boală dermatologică cronică, cu o acțiune sistemică, ce nu se oprește asupra nivelului pielii, putând afecta diverse organe din corp.

Cauzele exacte ale bolii nu sunt cunoscute (deși se știe că are o componentă genetică), însă anumiți factori de risc pot contribui la declanșarea acesteia: stresul, traumele, infecțiile, diverși factori de mediu.

Modalitatea comună de manifestare este apariția la nivelul scalpului, coatelor, genunchilor și spatelui, a unor porțiuni solzoase, care se descuamează și pot duce la fisuriale epidermei și sângerări.

Lasă un răspuns / comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicatăCâmpurile marcate sunt obligatorii *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Navighează sus